3,500.00 ₺ ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Bedava!
Kahve
Buradasınız: Anasayfa / Blog
24 Aralık 2024, Salı
KAHVE
Sıcak bölgelerden gelen ilk tarımsal ihracat ürünü olan kahve, kokusu ve özel tadı kadar kafeinden ileri gelen uyarıcılığın nedeniyle de içilmektedir.
KAHVE

Sıcak bölgelerden gelen ilk tarımsal ihracat ürünü olan kahve, kokusu ve özel tadı kadar kafeinden ileri gelen uyarıcılığın nedeniyle de içilmektedir.

Afrika kökenli olan kahve (kökboyasıgiller familyasının Coffea cinsinden) iki ayrı biçimde yetiştirilen bir çalı bitkisidir. Arabistan kahvesi (Coffea arabica), Bourbon, Cattura, Munconovo gibi çeşitleriyle dünya üretiminin büyük kısmını oluşturur ve Güney ve Orta Amerika’dan gelir; Canephora kahvesi ise (Coffea canephora) Afrika ve Endonezya’da yetiştirilir ve “Robusta” adıyla anılır.

Kahve, genellikle plantasyonlarda yoğun bir özenle yetiştirilir. Önce fideliklere, daha sonra da tarlalara çelikleme ve daldırma yöntemleriyle yapılan ekim , önemli bir iş gücünü gerektirir. Hektar başına 1500 ayaklık bir yoğunluğu bulan genç ağaçlar, ikinci, dördüncü yıldan itibaren meyve vermeye başlar. ve 20 ila 25 yıl kadar bir süreyle verimli olur. 1 hektar alan, 500 ila 5000 kg arasında büyük ölçüde değişen bir verimlilikle, kiraza benzer helmeli bir kabuk içindeki taneleri verir. İyice olgunlaştığında elle toplanan bu Kirazların her biri, iki tane Çekirdek içerir. Nemli bir mayalanma işleminden geçtikten sonra etli kısımlarından arındırılan parlak yüzey ile kuru taneler yeşil kahveyi, başka bir değişle ticari kahveyi oluşturur.

Ticari kahvelerde üç büyük kategori söz konusudur: de denen Arabistan Kahvesi’nden hareketle büyük bir özenle hazırlanan yumuşak kahve, yine Arabistan Kahvesi’nden hareketle hazırlanan ama daha düşük kaliteli Brezilya kahvesi ve nihayet, giderek daha çok aranır hale gelen .

Kahve ticareti ve Sanayi, hatırı sayılır rakamlara ulaşmaktadır, çünkü kahve giderek neredeyse evrensel bir içecek haline gelmiştir.

Kokusunun tam olarak kıvamını bulması için kahveyi kavurmak, yani 10-15 dakika 200° C ısıda karıştırarak çevirmek gerekir. Sanayi kahveyi piyasaya üç biçimde tane, çekilmiş veya eriyebilir biçimde işlenmiş olarak sunar.
İşlenmiş eriyebilir kahve, sıcak bir fırın kule içinde kahvenin aşırı parçalanması sonucunda oluşan minik zerreler halindeki püskürtün sıcakta kurutulmasıyla elde edilir. Daha modern ve enerji açısından daha pahalı olan ve başlangıçta var olan kokuları daha iyi korumaya yarayan Liyofilleştirme yöntemi, havasız ortamda hızlı bir kurutma işlemine dayanır. Çekilmiş ve işlenmiş kahveler, pazar payını hemen hemen yarı yarıya paylaşmaktadır. Sanayi, tüketicilere kafeinsiz kahve de sunmaktadır. (Kafein, Arabistan Kahvesi’nde %1 ile 1.3 ve Robusta’da bunun iki katı bir oranda bulunur.) Beynin etkinliğinde ve kan basıncında uyarıcı etkiye sahip bir alkoloit olan kafein, bir çözücüle elde edilerek ilaç sanayinde de kullanılabilir.

 

Balıkesir Halkın Sesi Gazetesi Köşe Yazısı

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın