3,500.00 ₺ ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Bedava!
Böbrek Taşları Sırasında Beslenme 6 Beslenmenin 12 Temeli
Buradasınız: Anasayfa / Blog
9 Ağustos 2024, Cuma
Böbrek Taşları Sırasında Beslenme 6 Beslenmenin 12 Temeli
Böbrek taşları sırasında beslenme: E013 DİYETETİK - Protein ve elektrolit - Böbrek - Böbrek taşları (nefrolitiasis)
Böbrek Taşları Sırasında Beslenme 6 Beslenmenin 12 Temeli

Beslenmenin 12 Temeli

 Burada anlatılan temel beslenme prensipleri genel önerilerdir. Belirli bir terapi şekline yönelik değildirler. Bir terapi ile ilgili öneriler önceliklidir

 

12.1 Beslenme

 

Rahat bir ortamda düzenli yemekler. Sıcak bir kahvaltı güne iyi bir başlangıç olarak kabul edilir.

Ana öğünler öğle yemeği için alınmalıdır - akşam yemeği akşamın erken saatlerinde. Aç veya tok hissetmeye dikkat edin: çok fazla yemeyin ve aç kalmayın kuraldır

Yemekleri doğal, yöresel ürünlerle taze olarak hazırlayın. Dondurulmuş, ısıdan korunmuş, endüstriyel olarak hazırlanmış veya mikrodalga fırında pişirilen gıda maddeleri reddedilir.

Mevsime göre gıda maddesi seçimi: yazın daha fazla serinletici yiyecek, kışın daha fazla ısınan yiyecek.

Günde en az iki kez pişmiş yemek yiyin. Yiyecek ve içecekler ılık olmalı, asla buz gibi soğuk veya sıcak olmamalıdır.

Çiğ sebzeler, kısa pişmiş sebzeler, taze sıkılmış meyve suları ve maden suyu tavsiye edilmez. Süt ve süt ürünleri sadece sorun yaratmadıkları takdirde diyete dahil edilir.

Doktorunuza veya terapistinize danışmadan terapötik tarifleri daha uzun bir süre kullanmayın.

 

Çeşitli yiyecekler

Gıda maddelerinin çeşitliliğinin tadını çıkarın. Dengeli beslenmenin özellikleri, zengin ve düşük enerjili gıda maddelerinin çeşitliliği, uygun kombinasyonu ve dengeli miktarda olmasıdır (bir yandan temel besin maddelerinin yetersiz tedarikinden kaçınmak, diğer yandan istenmeyen birçok maddeyi almak).

 

Çok Sayıda Tahıl Ürünleri - ve Patates

Ekmek, makarna, pirinç, tahıl gevreği (en iyi kepekli) ve patatesler neredeyse hiç yağ içermez, ancak birçok vitamin, mineral besin, eser element, kaba yem ve ikincil bitki maddeleri içerir. Bu gıda maddeleri az yağlı garnitürlerle birlikte alınmalıdır.

 

Sebze ve Meyve – Her gün "Beş Al" ...

Günde 5 porsiyon sebze ve meyve, mümkün olduğunca taze, kısa süreli pişirilmiş veya belki bir porsiyon meyve suyu olarak - her öğünde garnitür ve öğün aralarında atıştırmalık olarak idealdir: Bu nedenle çok sayıda vitamin, mineral besin maddesinin yanı sıra kaba yem ve ikincil bitki maddeleri

 

Günlük süt ve süt ürünleri

Her Gün Süt ve Süt Ürünleri Haftada Bir veya İki Kez Balık; et, sosis ve orta derecede yumurta. Bu gıda maddeleri, sütte bulunan kalsiyum, tuzlu su balıklarında bulunan iyot, selenyum ve omega-3 yağ asitleri gibi değerli besinler içerir. Et, yüksek tek kullanımlık demir içeriği ve B1, B6 ve B12 vitaminleri nedeniyle tercih edilir. Haftada 300 – 600 gr et ve sosis miktarları yeterlidir. Özellikle et ve süt ürünlerinde az yağlı ürünleri tercih edin.

 

Az yağlı ve yağlı gıda maddeleri

Yağ bize esansiyel yağ asitleri sağlar ve yağlı gıda maddeleri de yağda çözünen vitaminler içerir. Yağın enerjisi yüksektir; Bu nedenle, yiyeceklerdeki çok fazla yağ aşırı kiloya, muhtemelen kansere de neden olabilir. Çok fazla doymuş yağ asidi uzun vadede kardiyovasküler hastalıklara eğilimi artırabilir. Bitkisel sıvı ve katı yağları tercih edin (örn. kolza tohumu, zeytin, soya yağları ve bunlardan üretilen katı yağlar). Et ve süt ürünlerinde, hamur işlerinde ve tatlılarda, fast-food ve hazır yiyeceklerde görünmez yağlara dikkat edin. Günde 70 – 90 gr yağ yeterlidir.

 

Orta derecede şeker ve tuz

Şeker ve çeşitli şeker türleri içeren yiyecekleri/içecekleri (örneğin glikoz şurubu) sadece ara sıra alın. Otlar ve baharatların yanı sıra biraz tuzu yaratıcı bir şekilde kullanın. İyot içeren tuzu tercih edin.

 

Bol Sıvı

Su kesinlikle gereklidir. Her gün 1-2 litre sıvı için. Suyu (gazlı veya gazsız) ve diğer düşük kalorili içecekleri tercih edin. Alkollü içecekler alınmamalıdır.

 

Özenle pişirilmiş lezzetli yemekler

Yemekleri az su ve yağ kullanarak mümkün olduğunca düşük sıcaklıklarda ve mümkün olduğunca kısa sürede pişirin - bu, orijinal tadı korur, besinleri sağlam tutar ve zararlı bileşiklerin üretimini önler.

 

Zaman ayırın ve yemeğin tadını çıkarın

Acele Etmeyin ve Yemeğinizin tadını çıkarın

Bilinçli yemek yemek doğru beslenmeye yardımcı olur. Göz de yemekten hoşlanır. Eğlencelidir, çeşitli yemeklerin tadını çıkarmaya davet eder ve tokluk hissini uyarır.

 

Kilonuza dikkat edin ve Hareket halinde kalın

Dengeli bir diyet ve bol miktarda egzersiz ve spor (30 – 60 dakika / gün) sağlıklı bir kombinasyondur. Doğru kilo, refahı ve sağlığı artırır.

Termaller, yönlü etkinlik, sindirim gücü

Bitkilerin ve gıda maddelerinin etkinliğini değerlendirmek için çeşitli kriterler vardır.

Bazı bitki ve bileşenlerin kullanımı, bu gıda maddelerinin, otların ve baharatların onları yedikten sonra gösterdikleri vücut üzerindeki etkilerinin gözlemlerine dayanmaktadır. Tıp bilimi aşağıdaki sistemi geliştirmiştir: Her bileşen veya bitkinin yönlü bir etkinliği vardır. Ayrıca, bazı organlar üzerinde özel bir etkiye sahip olan şifalı bitkiler de vardır.

Sağlıklı bir metabolizma için temel koşul, besinlerden yeterli enerji elde etmek ve sindirim sürecinin çok fazla enerji kullanmamasıdır. Kolay sindirilebilir bir yemek, doyurur ve doyurur, yemekten sonra şişkinlik ve yorgunluğa neden olmaz. Mükemmel baharatlar yemeklerimizin sağlıklı olmasını sağlar. Çoğu zaman, sadece küçük dozlarda otlar ve baharatlar yeterli olacaktır. Bizi doyurmak için değil, sindirim organlarımızın yiyecekleri sindirmesine yardımcı olmak için kullanılırlar.

 

12.2 Yemek tarifleri

 

Tarifler kullanılacak malzemeleri listeler ve pişirme talimatları yemeğin nasıl hazırlandığını gösterir. İçindekiler listesi, ilgili miktarların yanı sıra terapinin alaka düzeyini de gösterir. "Belirtilenden daha az" bulursanız, uymaya çalışın veya "önerilen gıda maddeleri listesinden" bir alternatif bulun. Çoğunlukla, bu bileşenden kaçındığınızda sadece küçük bir tat değişikliğine neden olacaktır.

Hafif pişirme yöntemleri: kaynatma, haşlama, haşlama, buharda pişirme

Güçlü pişirme yöntemleri: barbekü, kavurma, kızartma, tütsüleme

Dengeli pişirme yöntemleri: derin kızartma, pişirme tuğlası

Mikrodalga fırında derin dondurucu ve ısınmadan kaçınılmalıdır

 

12.3 Gıda maddeleri

 

Gıda maddelerinin de şifalı bitkiler gibi beden ve ruh üzerinde etkisi vardır, sadece çok daha hafif bir etkiye sahiptir. Diyet tavsiyeleri esas olarak bölgesel gıda maddelerine dayanmaktadır. Her bir gıda maddesinin etkileri hakkındaki bilgi ve hangi gıda maddesinin ne zaman kullanılacağı bilgisi, ortodoks tıp okuluna dayanmaktadır. Mümkünse ekolojik-organik ürünler kullanın. Daha iyi sindirilebilirlik nedeniyle her şeyin uzun süre pişirilmesi ve çok nadiren çiğ olarak yenmesi gerektiğinden, yemek herkesle aynı fikirdedir. Gıda maddelerinin vücut üzerindeki etkilerine göre sınıflandırılması, uyumlu bir sağlık durumu elde etmek için esastır.

 

Diyet danışmanları herkes için belirli gıda maddelerini önermez. Bireysel diyet, bireysel anayasa için özel olarak hazırlanmıştır.

 

Sadece taze ve olgun meyve ve sebzeler satın alın. Olgunlaşmamış meyve ve sebzeleri ve benzerlerini kahverengi lekeler ve solmuş yapraklarla pazarda bırakmalısınız. Bu durumda, derin dondurulmuş ürünleri alın (asla servise hazır yemekler değil!). Meyve ve sebzeler hasattan hemen sonra derin dondurulur ve genellikle sebze rafındaki ürünlerden daha fazla vitamin ve mineral içerir. Konserve veya kalaylı ürünler ise çok daha az biyolojik madde içerir. Ayrıca, tuz, şeker ve diğerleri çoğunlukla ikincisine eklenir. Birçok hayati maddenin boğulmasını önlemek için gıda maddelerini yıkadıktan sonra asla suda bırakmayın. Salataları, meyve ve sebzeleri servis yapmadan hemen önce temizleyin.

 

Lütfen gıda maddelerinin hijyenik olarak işlendiğinden emin olun. Salatalarınızı, meyve ve sebzelerinizi dikkatlice temizleyin. Etle pişirirken önce tüm malzemeleri hazırlayın ve ardından et ürünlerini işleyin. Tezgahı ve aletleri çok dikkatli bir şekilde temizleyin. Çimlenmeyi azaltmak için ahşap yüzeylere düzenli olarak hafif bir dezenfektan uygulanmalıdır.

 

Mümkünse meyve ve sebzeleri ayrı ayrı saklayın. Hasat edilen meyve ve sebzeler hala canlıdır ve örneğin etilen gazı yayar, bu da diğer ürünlerin daha hızlı olgunlaşmasını ve yaşlanmasını sağlar. Et ve balıkları kapalı ambalajında saklayın veya buzdolabında kapalı kaplarda saklayın.

 

12.4 Otlar

 

Şifalı bitkileri saklamak için bazı temel kurallar vardır. Prensip olarak, bitkiler doğrudan güneş ışığından, nemden ve ısıdan korunmalıdır.

 

Bitkilerin saklanması için kaplar camlar, seramik kavanozlar ve hatta plastik kaplar olabilir. Bununla birlikte, plastik oldukça uygun olmayan bir malzemedir ve sadece kısa vadeli bir çözüm olmalıdır. Cam kaplar olması durumunda, koyu renkli bir malzeme kullanın.

 

Şifalı otlar uzun süre saklanamaz. Bitkilerin raf ömrü sınırlıdır. Bununla birlikte, uygun depolama ile uzatılabilir. Yer karanlık, oldukça serin ve kesinlikle kuru olmalıdır. Doğrudan bir ısı kaynağının yanına yerleştirilmeyen ahşap bir ecza dolabı ideal olacaktır. Onları atmak zorunda kalmamak için asla büyük miktarlarda bitki satın almayın. Kabı bitkinin adı ve hasat veya işleme tarihi ile etiketleyin.

 

13 Diğer diyet kitapları

 

Aşağıdaki diyetetik sendromları, TCM veya kanser için bir tedavi takviyesi için mevcuttur.

 

Diyetetik

 

E001. Bebeğin beslenmesi - bebek maması

E002 olarak adlandırılır. Emzirme döneminde beslenme

E003. Yaşlılıkta beslenme

E004 olarak adlandırılır. Çocuk ve ergenlerin beslenmesi

E005 olarak adlandırılır. Sporcuların beslenmesi

E006 olarak adlandırılır. Hafif

E007 olarak değiştirilmiştir. Hamilelik

E008 olarak değiştirilmiştir. Tam gıda

 

Protein ve elektrolit - böbrekler

E009 olarak adlandırılır. (hemodiyaliz) diyaliz tedavisi

E010. Akut böbrek yetmezliği

E011. Kronik böbrek yetmezliği

E012 olarak değiştirilmiştir. Nefrotik sendrom

E013 olarak adlandırılır. Böbrek taşları (nefrolitiyazis)

 

Gastrointestinal sistem - pankreas

E014. Akut pankreatit (pankreas iltihabı)

E015. Kronik pankreatit (pankreas iltihabı)

 

Gastrointestinal sistem - ince bağırsak ve kalın bağırsak

E016 olarak değiştirilmiştir. Akut obstipasyon (kabızlık)

E017 olarak değiştirilmiştir. Kronik obstipasyon (kabızlık)

E018 olarak değiştirilmiştir. Kolon tahriş edici

E019 olarak adlandırılır. Divertikülit

E020 olarak değiştirilmiştir. Edinilmiş laktoz intoleransı (laktoz malabsorpsiyonu)

E021. Fruktoz emilim bozukluğu

E022 olarak değiştirilmiştir. Glutene duyarlı enteropati (çölyak hastalığı)

E023 olarak adlandırılır. Kolektomi (Kolektomi)

E024. Kısa Bağırsak Sendromu

 

Gastrointestinal sistem - karaciğer, safra kesesi, safra kanalları

E025 olarak adlandırılır. Akut ve kronik hepatit (karaciğer iltihabı)

E026. Kolelitiasis (safra taşları)

E027. karaciğer yağlanması

E028. siroz

 

Gastrointestinal sistem - Mide ve duodenum bağırsak

E029. Akut gastrit

E030. Kronik gastrit

E031. Mide kanaması

E032 olarak değiştirilmiştir. Ulcus ventrikül ve duodenum ülseri

E033. Mide ameliyatı sonrası durum

 

Gastrointestinal sistem - ağız boşluğu ve yemek borusu

E034. Stomatit

E035. Özofagus karsinomu (yemek borusu kanseri)

E036. Refluözofajit (mide ekşimesi)

 

Özel hastalıklar

E037 olarak değiştirilmiştir. Fenilketonüri (PKU)

E038 olarak değiştirilmiştir. Romatizmal eklem hastalıkları

 

Metabolizma

E039 olarak adlandırılır. Obezite (fazla kilolu)

E040 olarak adlandırılır. Diabetes mellitus (şeker hastalığı)

E041. Yeme bozuklukları (zayıf)

 

Yağ metabolizması

E042. Hiperkolesterolemi (kolesterol seviyesinin artması)

E043. Hepatik Ensefalopati

 

Kalp ve dolaşım

E044. Arterioskleroz (atardamar kireçlenmesi)

E045. Kalp yetmezliği

E046. Hipertansiyon

E047. Hiperürisemi ve gut

 

Değişen besin gereksinimleri

E048. Ateş durumunda

E049. Kötü huylu hastalıklar için

E050 olarak adlandırılır. Yanıklardan sonra

E051. Radyasyon ve kemoterapi

 

KANSER

E100 olarak adlandırılır. Pankreas kanseri

E101 olarak değiştirilmiştir. Mesane kanseri

E102 olarak adlandırılır. Kan kanseri (lösemi)

E103 olarak değiştirilmiştir. Meme kanseri

E104 olarak değiştirilmiştir. Kolorektal kanser

E105 olarak değiştirilmiştir. Mide kanseri

E106 olarak adlandırılır. Böbrek kanseri

E107 olarak adlandırılır. Yemek borusu kanseri

 

TCM

E200. Mesane - mesanedeki nem ısısı

E201 olarak adlandırılır. Mesane - mesanede nem ve soğuk

E202 olarak değiştirilmiştir. Mesane - mesanede boşluk ve soğuk algınlığı

E203 olarak değiştirilmiştir. Kalın bağırsak - dış soğuk algınlığı kalın bağırsağı etkiler

E204 olarak adlandırılır. Kalın bağırsak - kalın bağırsakta nem ısısı

E205 olarak değiştirilmiştir. Kalın bağırsak - ısı bağırsağı bloke eder II akut

E206 olarak değiştirilmiştir. Kalın bağırsak - kolonun kuruluğu

E207. Kalın bağırsak - Yang eksikliği (soğuk)

E208. Kalp - Kan yetmezliği

E209. Kalp - Kan durgunluğu

E210 olarak adlandırılır. Kalp - Ateş

E211 olarak adlandırılır. Kalp - Sıcak mukus kalp gözeneklerini tıkar

E212 olarak değiştirilmiştir. Kalp - Soğuk mukus kalp gözeneklerini tıkar

E213 olarak adlandırılır. Kalp - Qi eksikliği

E214 olarak değiştirilmiştir. Kalp - Yang eksikliği

E215 olarak adlandırılır. Kalp - Yin eksikliği

E216 olarak adlandırılır. Karaciğer - Yükselen Karaciğer Yang

E217 olarak değiştirilmiştir. Karaciğer - Kan eksikliği

E218. Karaciğer - Kan durgunluğu

E219. Karaciğer - Karaciğer ve safra kesesinde nem ısısı

E220 olarak adlandırılır. Karaciğer - Ateş

E221 olarak adlandırılır. Karaciğer - Safra kesesi Qi-Boş

E222 olarak adlandırılır. Karaciğer - Karaciğer meridyeninde soğuk algınlığı

E223 olarak adlandırılır. Karaciğer - Qi durgunluğu

E224 olarak adlandırılır. Karaciğer - Rüzgar

E225 olarak adlandırılır. Karaciğer - Yükselen karaciğer Yang ile rüzgar

E226 olarak adlandırılır. Karaciğer - Kanlı anemik rüzgar

E227 olarak adlandırılır. Karaciğer - Aşırı sıcak rüzgar

E228 olarak değiştirilmiştir. Akciğer - Qi eksikliği

E229 olarak adlandırılır. Akciğer - Akciğerlerde mukus nemi

E230 olarak adlandırılır. Akciğer - Akciğerlerde mukus ısısı

E231 olarak adlandırılır. Akciğer - Akciğerlerde mukus soğuk algınlığı

E232 olarak adlandırılır. Akciğer - Akciğerlerin kuruluğu

E233 olarak adlandırılır. Akciğer - Rüzgar ısısı akciğerlere saldırır

E234 olarak adlandırılır. Akciğer - Rüzgar-soğuk akciğerleri etkiler

E235 olarak adlandırılır. Akciğer - Yin eksikliği

E236 olarak adlandırılır. Mide - Kan durgunluğu

E237 olarak değiştirilmiştir. Mide - Ateş

E238 olarak değiştirilmiştir. Mide - Sıvı ile soğuk algınlığı

E239. Mide - Beslenme durgunluğu

E240 olarak adlandırılır. Mide - Qi eksikliği

E241 olarak adlandırılır. Mide - Asi Qi

E242 olarak değiştirilmiştir. Mide - Yin Boşluğu

E243 olarak adlandırılır. Dalak - Isı ve nem dalağa saldırır

E244 olarak değiştirilmiştir. Dalak - Soğuk ve nem dalağı etkiler

E245 olarak değiştirilmiştir. Dalak - Qi eksikliği

E246 olarak adlandırılır. Dalak - Qi eksikliği + Azalan dalak Qi

E247 olarak değiştirilmiştir. Dalak - Qi eksikliği + dalak kanı kontrol etmez

E248 olarak adlandırılır. Dalak - Yang eksikliği

E249. Böbrek - Kalp ve böbrek artık iletişim kurmuyor

E250 olarak adlandırılır. Böbrek - Jing eksikliği

E251 olarak değiştirilmiştir. Böbrek - Böbrekler Qi'yi alamaz

E252 olarak adlandırılır. Böbrek - Qi stabil değil

E253 olarak adlandırılır. Böbrek - Yang eksikliği

E254 olarak adlandırılır. Böbrek - Yin eksikliği

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Lütfen bu önerileri her zaman bir beslenme danışmanı, terapist, doktor veya diyetisyen ile kontrol edin. Tarifler ve içerik listesi geleneksel tıbbi tedaviyi desteklemektedir. Taze malzemelerin (meyve ve sebzeler) kalori açıklamaları, hasat kalitesine ve zamanına göre değişir. İçerikler, Geleneksel Çin Tıbbı (TCM) için bir diyetisyen ve bir beslenme danışmanı tarafından kontrol edildi.

 

Veritabanı, diyetisyenler, terapistler ve doktorlar tarafından hastaya / müşteriye tavsiyelerde bulunmak için kullanılır.

 

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın